FORSIDE SUNDHED LINKS KONTAKT

Kogt hummer med safranmayonnaise
og sommergrøntsager

Kilde: Bogen "Skaldyr"

Vores bedømmelse:

2 personer


1-2 levende hummere, gerne danske
2 liter vand
2-3 spsk salt pr. liter kogevand
1 spsk sukker pr. liter kogevand
evt. 1 bundt dild

Grøntsager

750 g nye kartofler
100-200 g pillede, friske hestebønner eller ærter
1 lille blomkålshoved

Drys

hakkede korianderblade eller dild

Safranmayonnaise

¼ tsk groft salt eller flagesalt
10-12 tråde hel safran
2 tsk limesaft
1 æggeblomme (pasteuriseret)
1 dl neutral olie, fx. rapsolie
salt og friskkværnet peber

Tilberedning

Hummere: Bring rigeligt vand med salt, sukker og evt. dild i kog i en stor gryde.
Vej hummerne: Beregn 5 min. kogetid for en hummer på op til 500 g, og 1 minut mere for hver 100 g mere, den vejer.
Kom dem med hovedet først ned i det spilkogende vand. Læg straks låg på.
Tag gryden fra varmen, og lad hummerne afkøle i kogelagen i ca. 1 time. Tag hummerne op af lagen, lad det meste vand løbe fra og læg hummerne på ryggen, så saften bliver i dyret. Når hummere serveres kolde, er de bedst friskkogte og lige afkølet. Skal hummerne opbevares i flere timer efter kogning, lægges de i køleskab.

Flæk hummeren: Det er lettest først at klippe i midten af skjoldet på undersiden og i midten på oversiden. Læg derefter hummeren på et bræt med rygskjoldet opad, og flæk med en skarp kniv fra hoved mod hale. Fjern mavesækken (den lille blære ved øjnene) og tarmstrengen i halen. Lad det koralrøde (rogn) blive siddende - det smager godt og kan evt. røres sammen med mayonnaise. Knæk kløerne med en nøddeknækker, eller bank på dem med bagsiden af en kniv, en kagerulle eller en hammer.

Grøntsager: Kog skrubbede kartofler ca. 12 minutter i letsaltet vand i en stor, rummelig gryde, til de er næsten møre. Kom bønnerne i gryden. Ærter skal ikke koge med, men blot blandes med de varme grøntsager før servering. Læg buketter af blomkål oven på kartoflerne, og lad dem dampe møre under låg 3-4 min. Hæld kogevandet fra.

Safranmayonnaise: Knus salt og safran i en morter. Lad det trække med limesaft ca. 15 minutter. Rør æggeblomme med blandingen. Tilsæt olie dråbevist, indtil æggeblommen bliver tyktflydende. Rør derefter olien i en tynd stråle i mayonnaisen, til den er cremet. Smag til med salt og peber. Lad gerne mayonnaisen stå køligt ca. 30 minutter, så den får mere smag.

Server en halv hummer (eller evt. to halve) til hver med friskkogte grøntsager og safranmayonnaise.



Har du prøvet opskriften?



Din navn:


Din bedømmelse:

Skriv evt. en kommentar:

 


Bedømmelser og kommentarer